קשה לי!
אני לא יכול!
כאשר אנחנו מבקשים אצל הילדים לעשות משהו והם מתנגדים או מציינים שקשה להם, או שהם לא יכולים לבצע את מה שביקשנו, אנו נוטים לחשוב שהם מתעמתים אתנו ואף מתעקשים. במקרים כאלה, חשוב לזכור כי הילדים עושים תמיד את הטוב ביותר שהם יכולים במצב הנתון. להתנגדות של הילדים לעשות משימה זו או אחרת יכולות להיות סיבות: רצון לקבל תשומת לב, מורכבות המשימה, מחסור בכלים מתאימים ועוד הרבה דברים.
כאשר הילד מגיע אלי לשיעור ומתנגד לעשות משימה זו או אחרת, אני קודם כל מקבלת את רגשותיו ומכילה אותם ומשקפת את מה שהוא מרגיש. באופן כזה אני מראה לילד שאני מתחשבת ברגשותיו וזה הופך את השיח בינינו ליותר נעים.
חשוב שתהיו מודעים לכך, משימה שלדעתינו נראית כקלה לביצוע, עבור הילד יכולה להיראות כמשימה מורכבת מסיבה זו או אחרת ולעורר אצלו רגשות של פחד ורתיעה.
לדוגמה כאשר אנו נותנים לילד שרק עתה למד לקרוא, לקרוא טקסט קצר ולענות על השאלות, חשוב להבין שהמשימה מצריכה מהילד להיות מיומן בתחומים הבאים:
א. לזהות את הצלילים וליישמם
ב. לחבר את הצלילים למילים
ג. הבנת הנקרא
ד. יכולת למצוא ולהוציא מהטקסט מידע מתאים, שנדרש על מנת לענות על השאלה.
לכן, במקרים שהילד מתנגד למשהו או מצביע על הקושי לביצוע המשימה, אני מנסה להבין מה עומד מאחורי ההתנגדות שלו: מה בדיוק קשה לו. אם הילד מתקשה להצביע על הסיבה – תעזרו לו להבין אותה ולהמליל אותה. במקרה וטעיתם, והמללתם את מה שהילד מרגיש בצורה לא נכונה – הילד יתקן אתכם. בהמשך זה יעזור לילד להיות מודע לקשייו ולהמליל אותם..
לדוגמה, פעם אחת ישבה אצלי בשיעור תלמידה שביקשתי ממנה לכתוב סיפור בנושא מסוים. הילדה התנגדה ואמרה שקשה לה. שאלתי את הילדה מה בדיוק קשה לה. לאחר הבירור הבנתי שקשה לה לחבר את המשפטים וגם לכתוב אותם בו זמנית, היא שכחה על מה שהיא חשבה. סיכמנו עם הילדה שהיא תגיד את מה שהיא רוצה לכתוב, אני אכתוב את זה בצד והיא תעתיק. התחשבות בקושי של הילדה ופתרון שהצעתי לה, גרם לילדה לשתף איתי פעולה ולבצע את המשימה שביקשתי.
זכרו! כשהילד מתנגד למשהו – הוא לא עושה לכם דווקא. כאשר הילד מתנגד למשהו, חשוב קודם כל להכיל את הרגש שלו, להבין את הסיבות להתנהגותו ולעזור לו להתמודד עם קשייו.
הילד מתנגד ולא מוכן לשתף אתכם פעולה, מתקשים להבין מהן הסיבות לכך – מוזמנים ליצור אתי קשר!
הורות בכייף
מאיה ניידיס – ייעוץ והדרכת הורים
Comments